Nederlandse Vereniging van Lactatiekundige

Lactatiekunde

LactatiekundeLactatiekunde is de kennis van het menselijk lacteren in normale en bijzondere situaties.

De post HBO opleiding tot lactatiekundige wordt in Nederland verzorgd door de Hogeschool van Utrecht en wordt afgesloten met een internationaal examen. Het behalen van het diploma geeft de lactatiekundige het recht op het voeren van de titel IBCLC, (International Board Certified Lactation Consultant). Elke 5 jaar moet er gecertificeerd worden door het behalen van certificatiepunten, te verdienen met lessen bijwonen, lessen geven of symposia bezoeken. Na 10 jaar wordt men geacht opnieuw op examen te gaan om de titel te kunnen blijven voeren.

(Zie www.hu.nl/)

Er is lang gedacht dat het niet veel uitmaakte of een baby met moedermelk of met kunstvoeding werd grootgebracht. Dankzij uitgebreid onderzoek weten we nu dat borstvoeding wel degelijk verschilt van kunstvoeding.

Zo spelen de samenstelling en de beschermende eigenschappen van moedermelk een belangrijke rol bij de opbouw van het immuunsysteem en de groei van hersenen en zenuwstelsel. Daarnaast heeft borstvoeding aantoonbare voordelen voor de moeder, zoals sneller herstel van de baarmoeder en minder kans op borst- of eierstokkanker.

Hulp en advies bij borstvoeding Lactatiekunde
De meeste ouders zullen weinig problemen ondervinden bij het geven van borstvoeding. Soms zijn er echter omstandigheden waarbij ondanks hulp en advies van andere hulpverleners problemen ontstaan rondom het geven van borstvoeding. In zo'n geval kan de lactatiekundige met zijn/haar specialistische kennis hulp bieden. Lactatiekundigen zijn hiervoor opgeleid en kunnen u adviseren en begeleiden bij probleemsituaties rondom de borstvoeding.

U kunt een lactatiekundige o.a. inschakelen bij:

  • Voorlichting en advies m.b.t borstvoeding.
  • Problemen bij het aanleggen van de baby.
  • Het weigeren van de borst.
  • Pijnklachten.
  • Terugkerende borstontstekingen.
  • Onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby.
  • Vroeggeboorte.
  • Ziekte of handicap van moeder of baby.
  • Opnieuw beginnen met borstvoeding. (relacteren)
  • Afkolven van moedermelk
LactatiekundeNa het eerste consult, dat ongeveer 1,5 tot 2 uur in beslag neemt, heeft de lactatiekundige een goed beeld van de situatie. Tijdens het eerste consult wordt een gericht advies gegeven. Afhankelijk van de aard van het probleem kunnen meerdere consulten nodig zijn of kan de verdere begeleiding telefonisch plaatsvinden.

Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen, NVL
De Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen is in 1993 opgericht. Zij heeft tot doel, het beroep van lactatiekundige meer bekendheid te geven, bij het publiek en binnen de reguliere gezondheidszorg. Daarmee samenhangend is zij in onderhandeling met ziektekostenverzekeraars om de kosten verbonden aan lactatiekundige begeleiding in de verzekeringspakketten op te nemen.

(zie www.nvlborstvoeding.nl / vergoedingen 2009)

Site door ShantiMedia
Copyright 2009 - 2019 Fransje De Koning